dimecres, 22 d’agost del 2012

Activitats UD 3.(I)

Activitats sobre els fòssils, l'isostàsia i el catastrofisme.


1.- Quina explicació donaries al fet de trobar fòssils marins en terrenys emergits?

2.- Donat que les roques sedimentàries es formen en les proximitats de la superfície terrestre, a pressions i temperatures relativament baixes, poden contindre restes d’éssers vius o de la seua activitat (fòssils). Dels diferents punts marcats amb lletres, on serà possible trobar restes d’organismes marins?


3.- La Geologia  aporta una dada molt interessant i és que si arribaren a fondre’s les masses glacials, el nivell del mar pujaria uns 100 m. Com podries explicar l’existència de fòssils marins en altures per damunt dels 100 m.?

4.- Tenint en compte que la velocitat d’erosió mitjana dels continents és e 15 cm/1000 anys i que l’alçada mitjana d’aquestes zones és de 800m.

  1. Quants anys serien necessaris per a que la superfície terrestre quedarà arrasada?
  2. Creus que açò ha succeït o succeirà alguna vegada? Per què?

Seguidament presentem un cas semblant a l’anterior però a l’inrevés. Es tracta de la colmatació de conques sedimentàries.

5.- La velocitat mitjana de sedimentació en els oceans és de 5 cm/1000 anys i la profunditat mitjana d’aquestes regions és de 3800 m Quants anys seran necessaris per a que una zona amb aquestes característiques es colmatara de sediments? Penses que açò ha ocorregut  ocorrerà alguna vegada? Per què?

6.- Tenint en compte les dades dels exercicis anteriors i que l’edat de la Terra és de 4600 m.a. Quantes vegades al llarg de la Història de la Terra ha ocorregut “hipotèticament” l’arrasament de la escorça terrestre? i la colmatació de les conques oceàniques? L’efecte dels dos processos a què donaria lloc?

L’ORIGE DELS FÒSSILS I EL CATASTROFISME

   “Però també és extraordinàriament important observar que aquestos avanços i retirades del mar no eren graduals. Ben al contrari, la majoria dels cataclismes que es van produir foren ràpids. Açò és fàcil de demostrar per a l’últim, que per un doble moviment que primerament va inundar els continents per a deixar-los després al descobert. També va deixar en les regions del nord els cossos de grans quadrúpedes soterrats en el gel i conservats amb la pell, pèls i carn fins als nostres dies…
   Aquest procés va ser repentí i no gradual, i el que es ben cert per a l’última catàstrofe és igual de cert per a les que es produïren abans. Les dislocacions, canvis de direcció i plegaments en els estrats més antics, no deixen lloc al dubte de que foren causes repentines i violentes les que van produir les formacions que vegem hui.


   La vida en aquelles èpoques va estar sovint amenaçada per aquestos fets. molts éssers van ser víctimes de catàstrofes: algun, habitants de terra ferma, van ser engolits pel diluvi; altres que vivien en el fons del mar, van quedar abandonats a la vora quan la vora de l’oceà s’alçava  repentinament. Van desaparèixer per complet i per sempre races d’éssers vius, deixant tant sols unes restes que els naturalistes poden reconèixer sense dificultat.” Georges Couvier, (1769 - 1832)

7.1.- Qui va ser Couvier?
7.2.- Quina és la idea fonamental que ens aporta al següent anterior?
7.3.- Estàs d’acord amb les idees de Couvier, o mes bé creus que els canvis són lents i graduals?
7.4.- Creus que el catastrofisme és compatible amb el Principi de l’Actualisme? Raona la resposta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada