dimecres, 26 de desembre del 2012

El camp magnètic terrestre

El planeta Terra actua com un imant  del que les línies de camp magnètic ixen d'un pol i convergeixen a l'altre pol. L'eix longitudinal d'aquest imant  té una desviació respecte a l'eix de rotació de la Terra, per la qual cosa no coincideixen exatament amb es pols geogràfics. Aquest camp geomagnètic és produit en un 90% per la part externa del nucli de la Terra, format principalment per ferro fundit. La interacció de les capes altes de la nostra atmosfera amb el vent solar i les corrents que flueixen per l'escorça terrestre generen la majoria del 10% restant. Tot i això, durant les tormentes solars, periodes en els que l'activitat solar s'incrementa, poden produir-se importants variacions en el camp magnètic terrestre.
 A intervals de diversos centenars de milers d'anys, el camp magnètic s'inverteix, la qual cosa queda registrada al planeta, principalment a les roques.

Si fas clic sobre la il·lustració podràs llegir informació sobre a quest punt i sobre la missió europea Swarm, en la que es fan servir satèl·lits per conèixer millor el camp magnètic terrestre.

 Seguidament pots fer les següents activitats:
1.- Fes un resum de quin són els objectius de la missió Swarm.
2.- Explica per què aquestos satèl·lits no poden tindre components  metàl·lics.
3.- Amb quina finalitat es vol estudiar el camp electromagnètic terrestre?
4.- Quines són les principals conseqüències que té l'existència d'aquest camp magnètic?
5.- Hi ha alguna relació entre el clima i el camp magnètic?
6.- Al text es parla sobre el vent solar. Busca informació sobre aquest fenòmen i digues quina és la seua influència sobre la Terra.

Una conseqüència de l'existència del camp magnètic terrestre és la formació de les aurores boreals. Si vols gaudir d'un meravellós espectacle pots observar aquest video filmat als païssos nòrdics per Ole C. Salomonsen.

Celestial Lights from Ole C. Salomonsen on Vimeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada